Energielabel als je je huis gaat verkopen

Energielabel als je je huis gaat verkopen

19 januari 2016

Een energielabel geeft inzicht in het energieverbruik van je woning. Op het label staan de energieklasse van de woning (A tot en met G), de gegevens van de woning en de mogelijkheden om energie te besparen.

Als je je woning gaat verkopen of verhuren, is het verplicht om zo’n energielabel te hebben. Dit moet dan een definitief energielabel zijn. Dat wil zeggen: een label dat is aangevraagd via energielabelvoorwoningen.nl. Een voorlopig energielabel, dat alle woningeigenaren in januari of februari 2015 toegestuurd hebben gekregen van de Rijksoverheid, is niet voldoende. De overheid controleert namelijk of je bij de verkoop of verhuur een definitief energielabel voor je woning had. Had je dit niet, dan kan een boete van maximaal 405 euro worden opgelegd.

Een definitief energielabel kun je aanvragen op de website energielabelvoorwoningen.nl. Op deze website moet je inloggen met je DigiD. Daarna kun je de door de overheid ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld met informatie over de isolatie, het glas en de cv-ketel. Soms moet je daarbij ook bewijzen geven, zoals een foto van de cv-ketel. Als je alles hebt ingevuld, controleert een deskundige de gegevens. Na zijn akkoord ontvang je het definitieve energielabel. Dit duurt enige tijd en aan het aanvragen van het energielabel zitten ook kosten. Houd hier dus rekening mee bij het aanvragen. Het energielabel is geregistreerd op www.ep-online.nl en tien jaar geldig.

Wat als ik een oud energielabel heb?

Een energieprestatiecertificaat dat na 1 januari 2008, maar vóór 1 januari 2015, is afgegeven mag ook worden gebruikt om te voldoen aan de verplichting. Wel moet dit energieprestatiecertificaat of energielabel op www.ep-online.nl zijn geregistreerd om geldig te zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook als de vorige eigenaar al een energielabel had aangevraagd; bij de verkoop kun je gebruik maken van dit energielabel als dit niet ouder is dan tien jaar.

Als je je huis gaat verkopen ...

moet je een definitief energielabel hebben. Ook voor andere belangrijke zaken rondom de verkoop van je huis, ga je naar een Netwerknotaris.